Pieczywo i produkty cukiernicze wypiekane z sercem

Piekarnia – Cukiernia Gerard Cyman istnieje od 1946 roku. Od roku 1967 funkcjonuje jako firma rodzinna. Gerard Cyman wychowany w wielkim szacunku do pracy pozyskał wiedzę i umiejętności w zakresie: piekarstwa, ciastkarstwa, lodziarstwa. Od roku 1980 Gerard Cyman przejął firmę na swoje imię i nazwisko i prowadzi ją do dnia dzisiejszego przy ulicy Prusa w Słupsku. W przeciągu kolejnych lat zostały otwarte sklepy firmowe: na rynku przy ulicy Wolności, na hali „Pod Wieżą” oraz na „Manhatanie” .

Przez wiele lat Gerard Cyman jako Mistrz Rzemiosła w piekarstwie i cukiernictwie przekazywał wiedzę i umiejętności szkolącym się tu uczniom. Wielu z nich wykonuje dziś zawód piekarza i cukiernika w różnych piekarniach w kraju. Za swoją pracę w promocji zawodów rzemieślniczych i kształceniu młodocianych otrzymał wiele podziękowań i wyróżnień. Za wykształcenie zawodowe około 150 uczniów  – Cech Rzemiosł Różnych w Słupsku przyznał mu srebrną  (2013 r.) i złotą (2017 r.) odznakę  – za zasługi dla Rzemiosła Polskiego. Otrzymał też inne nagrody i odznaczenia, m.in. od Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej oraz Medal za Zasługi dla Miasta Słupska i Medal Honorowy Miasta Słupska.

Gerard Cyman od 1980 roku do chwili obecnej jest członkiem Cechu Rzemiosł Różnych. Następnie przez dwie kadencje był w komisji egzaminacyjnej piekarsko- cukierniczej. Następnie został wybrany na Członka Zarządu Cechu oraz Podstarszego Cechu. Gerard Cyman- zawsze spokojny i uczynny –  przyczynił się do rozwoju Rzemiosła, poprzez prace społeczne, których nigdy nie odmawia.

Najważniejszym celem, jaki stawia sobie dziś firma to zapewnienie odpowiedniej klasy i jakości wyrobów, zagwarantowanie estetyki i pozyskanie nowych klientów. Firma zachowuje bogate doświadczenie zawodu oraz stosuje naturalne surowce i tradycyjne receptury. To sprawia, że od lat firma ma stałych klientów, których ciągle przybywa. Dowodem na to jest tytuł: „Piekarnia Roku” w plebiscycie czytelników „Głosu Pomorza” w 2017 i w 2018 roku oraz zdobycie nagrody-statuetki Srebrnego Niedźwiedzia – Lidera Promocji Słupskiej Gospodarki.

Firma słynie z wypieków różnorodnego pieczywa od ciemnego po jasne oraz bogatego asortymentu cukierniczego. Korzystając z własnej inwencji, pomysłów i nowoczesnych urządzeń firma tworzy nowe wypieki. Asortyment firmy to duże ilości urozmaiconych wyrobów wprowadzanych rotacyjnie w zależności od okresu roku bądź świąt. Chleby żytnie, razowe, klasyczne, a także bułki, również z dodatkami, orkiszowe lub kukurydziane – to ledwie mała część oferty.

Firma posiada również duży asortyment wyrobu cukierniczego. Wypieka się różnego rodzaju ciasta, torty i  ciastka.

Jak podkreśla właściciel: Znamy się na naszym Rzemiośle i pielęgnujemy tradycje, by móc zaoferować naszym klientom smaczne i zdrowe pieczywo, które robione jest w oparciu o firmowe receptury i jest wypiekane z sercem”. Największym wzięciem cieszy się chleb razowy na bazie doskonałej receptury sięgającej czasów powojennych. Wszystkie rodzaje pieczywa są produkowane na zakwasie naturalnym jako wyłącznie zdrowa żywność.

Wraz z właścicielem, po ukończeniu studiów w Gdańsku, pracuje syn Łukasz, który również nadzoruje funkcjonowanie firmy. Dał się poznać jako rozsądny menadżer i zwolennik nowoczesnego zarządzania, ale mający przy tym szacunek do tradycji rzemiosła. Wiele czasu spędził poznając od ojca zasady prowadzenia działalności. W tym czasie uzyskał dyplomy mistrzowskie: cukiernictwa i piekarstwa oraz uprawnienia pedagogiczne do kształcenia uczniów. Został też wybrany do pracy w komisji egzaminacyjnej piekarsko-cukierniczej Izby Rzemiosła w Słupsku.

Branża spożywcza w Polsce stale się zmienia. W głównej mierze jest to spowodowane coraz większą konkurencją na rynku i aby nadążyć za szybko zmieniającą się rzeczywistością należy wprowadzać nowoczesne technologiczne rozwiązania takie jak: automatyka, informatyka.

Wobec tych zmian tata i syn uważają że: „najwyższy czas przystąpić do edukacji przyszłego pokolenia konsumentów pieczywa, żeby potrafili od najmłodszych lat odróżniać tradycyjny polski chleb od substytutów chleba produkowanego z ciasta głęboko mrożonego”.

Najważniejsze, że na co dzień ojciec i syn dobrze się uzupełniają, dzięki czemu w Piekarni są dobre warunki i panuje dobra atmosfera w pracy.

 


Biuletyn Informacji Publicznej

Aktualności

Od 1 czerwca 2020 r. ruszają zajęcia praktyczne dla uczniów ...
Czytaj Dalej
Wiadomości od Związku Rzemiosła Polskiego: W związku z powtarzającymi się ...
Czytaj Dalej
Bungalow do wynajęcia: duży pokój z tarasem, łazienka, kuchnia + ...
Czytaj Dalej
Szanowni Państwo, przedstawiamy aktualne informacje z ZUS na temat rozwiązań Tarczy ...
Czytaj Dalej
Uwaga! Ze względów bezpieczeństwa od poniedziałku do czwartku od 9.00 do ...
Czytaj Dalej
Drodzy Rzemieślnicy, wszystkie refundacje są robione na bieżąco przez Panią ...
Czytaj Dalej
Drodzy dzierżawcy ze Świeszyna! w dniu 24.04.2020 r. (piątek) zostanie odkręcona ...
Czytaj Dalej
Tarcza Antykryzysowa 2.0 – wsparcie z ZUS Od dziś obowiązuje ...
Czytaj Dalej
Związek Rzemiosła Polskiego – Zespół Oświaty Zawodowej i Problematyki Społecznej ...
Czytaj Dalej
Uwaga! W piątek dnia 17.04.2020 r. biuro cechu nieczynne. Zapraszamy ...
Czytaj Dalej